Nieuws

Feiten en fabels over het rijden op Groengas

Heb jij ooit wel eens overwogen om te rijden op Groengas (CNG)? De brandstof biedt meerdere voordelen ten opzichte van de fossiele brandstoffen. Groengasauto’s zijn bijvoorbeeld milieuvriendelijker en zuiniger, terwijl de brandstof spotgoedkoop is. Maar er zijn ook allerlei misverstanden over het rijden op Groengas. We zetten wat feiten en fabels op een rij.

1. Groengas is niet veilig

Fabel: Groengas is 100% veilig. De netbeheerder van het gasnetwerk heeft duidelijke afspraken met de invoerders van Groengas. Zij zien toe op de goede kwaliteit en de veiligheidsmaatregelen.

2. Je mag met een CNG-voortuig niet rijden bij smogalarm
Fabel: Nieuwe CNG-uitvoeringen voldoen aan de Euro 6-emissienorm waardoor ze ook mogen rijden als vervuilingsrestricties de toegang tot binnenstedelijke gebieden beperken.

3. Je kan blijven rijden als het gas op is
Feit: Als de gastank leeg is, schakelt de auto automatisch en zonder te stoppen over op benzine. De benzinetank moet dus wel gevuld zijn.


4. Ik kan uitsluitend op gas rijden
Feit: CNG-auto’s rijden uitsluitend op gas, tenzij de gastank leeg is. Dus als er gas in de tank zit, wordt er geen benzine verbruikt. Wel is het zo, dat voor het starten van de motor bij zeer lage temperaturen of direct na het tanken de auto op benzine start. Hierna schakelt hij automatische over naar CNG. Je ziet tegenwoordig bij de nieuwere CNG-modellen dat de benzinetank verkleind wordt tot ongeveer 9L, hierdoor is er ruimte voor een grotere CNG-tank.

5. Ik kan in mijn benzineauto en CNG-tank laten inbouwen
Feit: Een Groengas-installatie kan ingebouwd worden in een zeer ruim assortiment aan personen- en bestelwagens met een benzinemotor. 

6. Je hebt meer kosten aan een CNG-auto dan aan andere auto’s
Fabel: De verkoopprijs van een CNG-auto is vergelijkbaar met die van vergelijkbare benzinemodellen en in de meest gevallen is het zelfs lager dan de dieselvariant.
Ten opzichte van een benzineauto betaal je wel meer wegenbelasting, net als bij auto’s die op LPG rijden zit CNG in het G3 tarief. Maar door het lage gasgebruik en de goedkope brandstof ben je vanaf zo’n 9.000 km op jaarbasis al voordeliger uit.

7. Er zijn voldoende Groengastanklocaties in Nederland
Feit: In Nederland zijn momenteel zo’n +- 200 CNG-tankstations, verspreid over het hele land hiervan zijn er +- 150 op Groengas.

8. Tanken op Groengas is ingewikkeld en duurt lang
Het tanken van Groengas is net zo makkelijk als het tanken van benzine of diesel. Het kost ongeveer ook evenveel tijd en het is mogelijk om het onbemand te tanken. Met LPG kan dit niet. Nog een bijkomend voordeel van Groengas tanken: handsfree tanken en geen vieze handen!